5.4.13

architectuurroute Uden


In 2012 stelden de Udense architecten Lamber Mickers en Harry van Schijndel in samenwerking met Adriaan Sanders van de Udense heemkundekring en kunstdocent Karel den Biggelaar een architectuurroute samen. De route leidt langs gebouwen in Uden die een bijzondere of karakteristieke waarde hebben. 
Op de website van stichting C vind je een kaart van Uden en inleidende teksten bij de gebouwen die de moeite van het bekijken waard zijn. Op deze digitale routekaart staan alle interessante plaatsen vermeld. Wanneer je op een punt op de kaart klikt komen er toelichtende teksten en foto's van de gebouwen in beeld.

CKV-docenten van het Udens College hebben specifieke opdrachten gemaakt, die je als Culturele Activiteit binnen het kader van de discipline architectuur uit kan werken. Je krijgt deze opdrachten op school, samen met een papieren routekaart. Op dit blog vind je aanvullende informatie die je voor het uitwerken van de opdrachten nodig hebt. De menubalk van dit blog correspondeert daarom met de nummering van de digitale (en de papieren) routekaart. Het is de bedoeling dat je bij de uitwerking van deze opdrachten zoveel mogelijk gebruik maakt van zelfgemaakte foto's en de kijkwijzer architectuur.


Waar mogelijk zijn bij de tekst specifieke bronnen aangegeven. Aanvullende informatie over stijlen en stromingen kun je vinden in de architectuurgids. Het Nederlands Architectuur Instituut biedt daarnaast veel informatie, en heeft ook een blog.

Wikipedia heeft een lijst met bouwkundige begrippen samengesteld, en een lijst van vaktermen uit de vestingbouwkunde.

Bronnen met historische achtergrondinformatie over Uden en omgeving zijn het Brabants Historisch Informatie Centrum, het Monumentenhuis Brabant en het Uden Archief.

Bestemmingsplan en bouwprojecten van de gemeente Uden vind je op de site Uden bouwt en hier.

Een boekje met de fietsroute is - zolang de voorraad strekt - ook verkrijgbaar bij het VVV in Uden.